Ekskluzivnost današnje prezentacije delili su podjednako obnovljena Zadruga i novi mega-projekat. Obnovljeno zdanje u Karađorđevoj ulici ponovo blista starim sjajem i pravi je ponos beogradske arhitekture. Završena je potpuna obnova unutrašnjosti i spoljašnjosti objekta, što ovaj posao čini jednom od najznačajnijih rekonstrukcija istorijskih zgrada u Beogradu. I ta obnova je došla u pravom trenutku, pošto je stanje zgrade bilo očajno; plafoni su se obrušavali, podrum je bio poplavljen, a delovi su bili potpuno neupotrebljivi.

 

Danas ova palata predstavlja savremen izložbeni prostor u kome je predstavljen projekat reurbanizacije savske obale. Već poznati potencijal Savskog amfiteatra dobija novo lice, ovog puta kroz vizuru mega projekta nazvanog “Beograd na vodi"(Belgrade waterfront). Investitori iz Ujedinjenih Emirata pokazuju zainteresovanost da pokrenu ovaj već mitski projekat. Arapske kompanije se pominju kao nosioci investicije, gde bi ulog Grada bilo zemljište na kome bi se gradilo. Iako je jako malo informacija dostupno, danas je postalo poznato da zemljište neće biti prodavano vec davano u zakup investitoru, što je korak u jako dobrom pravcu.

 

Raščišćavanje šina sa priobalja već je u toku, što je vrlo konkretna stvar, i u tom smislu napravljeni su prvi koraci. Govori se da bi izgradnja mogla početi već početkom naredne godine, što je stvari dovelo do ubrzanja, a informacija je još uvek jako malo. Za bilo kakvu ozbiljniju analizu još uvek je rano, tako da u ovom trenutku ne možemo da razmatramo odvojene segmente i njihove implikacije. Ostaju otvorena pitanja saobraćaja, javnog transporta i budućih metro stajališta, zaštite od poplava, relacije sa drugom obalom, uticaj kula na mikroklimu itd.

 

Sa rendera koji su sada dostupni moguće je videti da se radi o potpunoj transformaciji, a prema rečima investitora potencijalna realizacija na projektu mogla bi da dosegne 1.8 miliona kvadrata. To predstavlja gustu izgrađenost koja nije ostvariva bez visokokapacitetnog sistema transporta. Iako trenutne makete ne prikazuju metro sistem, bilo kakva realizacija na savskom priobalju je prosto nezamisliva bez takvog sistema transporta.

 

Prostor amfiteatra je isparčan na funkcionalne delove, pa se rezidencijalni deo pretežno nalazi bliže Brankovom mostu, poslovni deo sa hotelima će biti u centralnom delu, dok se komercijalni deo nalazi uz Gazelu. Komercijalni deo je zamišljen kao veliki tržni centar sa kombinovanim prostorom za kupovinu na zatvorenom i otvorenom. U tom delu se nalazi možda najimpresivnija ideja ovog master plana, odnsono otvorena staklena kupola, ispod koje se nalazi prostrana pjaca na kojoj se ukrštaju glavni pešački pravci. Izvanredna atraktivnost konstrukcije ima potencijal da postane jako prepoznatljivo obeležije.

 

Druga značajna tačka projekta je takozvana “Kula Beograd” ili visoki objekat uz samu obalu Save. On je za mnoge glavni adut, međutim čitava ideja kule na tom mestu je jako diskutabilna. Radi se o kuli od oko 200 metara, koja je centralno pozicionirana između Gazele i Branka, na samoj obali reke. Prikaz pokazuje da će delom zalaziti u korito reke, što dobro izgleda, ali traži posebna inženjerska rešenja koja će omogućiti nesmetan protok reke. Još nije poznato kako će to biti izvedeno. Pešački most koji je u inicijalnom predlogu kritikovan zbog visine i ugrožavanja plovnog puta je u najnovijem prikazu izdignut.

 

I konačno, treći najznačajniji deo master plana jeste ideja velike zelene površine u centralnom delu amfiteatra. Osmišljen je park koji bi trebao da predstavlja centar javnih prostora i zonu za relaksaciju. Javni prostori su ispunjeni baštama i fontanama, i u tom smislu “Beograd na vodi” će imati bogato okruženje. Utegnuti drvoredi prate sve bulevare, a posebno je istaknuta dugačka vijugava avenija koja treba da celom dužinom preseca prostor savskog priobalja. Bulevari su postavljeni zrakasto u raznim pravcima od glavne kule, što stvara lepe geometrijske forme, ali će njihovo povezivanje sa ostatkom ulične mreže biti izazov za sebe.

 

Sve u svemu to je ono što su glavne urbanističko-arhitektonske odlike ovog rešenja, ili bar one poznate. O konkretnim rešenjima još uvek nije moguće govoriti u ovoj fazi, ali je investitor potvrdio da će na pojedinačnim objektima biti raspisivani međunarodni arhitektonski konkursi, kako bi čitav projekat imao globalnu dimenziju i atraktivnost.

 

Pratićemo razne aspekate svih potencijalnih projekata u okviru ovog plana, a u međuvremenu pogledajte novu seriju rendera, kao i fotografije novog promotivnog salona projekta “Beograd na vodi” u zgradi Beogradske zadruge.

 

 

 

BEOBUILD PORTAL