Novi Sad

 

Da li zbog pada bankarskih kamata na stambene kredite ili povraćaja PDV-a od 10% koji daje država, u Novom Sadu od početka ove godine primetna je povećana tražnja za kupovinom stanova, kažu agenti za prodaju nekretnina. Najtraženije su i dalje garsonjere kao i stanovi do 60m2, koji se mogu kupiti po ceni i ispod 1.000 evra po kvadratu.

 

Prema tvrdnjama onih koji se bave prodajom stanova, tržište nekretnina u Novom Sadu je stabilno, što znači da ne treba očekivati značajnije povećanje ili pad cena, ali u odnosu na ranije godine, prosečna cena kvadrata više nije 1.000 evra, slažu se i agenti i ekonomisti. 

 

“Ta cena može da ide i ispod 1.000 evra, što oslikava trenutno stanje na tržištu, činjenica je da je kupovna moć građana niža te se to oslikava i na njihova očekivanja kada je u pitanju kupovina stanova”, ukazuje ekonomski analitičar Dragan Ilić. 

 

Dragan Rabatić iz novosadske agencije "Solis nekretnine" kaže da u ponudi imaju dvoiposobne i trosobne stanove u starogradnji, od oko 20-30 godina starosti, kojima je tržište nekretnina prezasićeno, tako da ih kupac može naći već za 700-750 evra po kvadratu. 

 

U zavisnosti od novca kojim raspolažu, kupci u Novom Sadu mogu uzeti stan za 700 evra po kvadratu kod Železničke stanice, za 1.200 do čak 1.600 evra na Limanu ili za 900 do 1.100 evra na Bulevaru Evrope. 

 

Ukoliko ipak žele da kupite kuću, zbog širenja gradske zone njihove cene u Novom Sadu su prilično paprene, pa se tako na Telepu kuća za rušenje prodaje za 60.000 evra, a ona za stanovanje za duplo više novca. 

 

Za kupce koji su voljni da putuju do Novog Sada, u Kaću – mestu 15-ak kilometara udaljenom od grada, kuće se mogu naći po prosečnoj ceni od 40 do 60 hiljada evra, dok su već u susednoj Budisavi one upola jeftinije. Iako zainteresovanih ima, kupovini kuće na selu ipak se pristupa obazrivo, uzimajući u obzir to da useljenje često zahteva obnovu objekta i dodatna ulaganja.

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: http://www.b92.net/