Prema proceni Svetske zdravstvene organizacije, 2014. godine u gradovima je živelo 54% celokupnog stanovništva, a procenat gradske populacije raste za 1,84% između 2015. i 2020. godine, što povlači za sobom dosta izazova. Prenaseljenost, povećano zagađenje u gradskoj sredini, izazovi u transportu prilikom odlaska na posao, klimatske promene i potreba da se živi zdravije samo su neka od pitanja sa kojima se suočavaju društva, kako u zemljama u razvoju, tako i u najindustrijalizovanijim državama.

Budućnošću pametnih gradova baviće se i drugi Smart City Festival 2018 (#SCF18), koji će biti održan u Domu omladine Beograda od 19. do 21. oktobra, kao podrška razvoju boljih gradova po meri stanovnika. 

Smart City Festival 2018 (#SCF18) je projekat Smart City Education Inicijative i Friedrich Naumann fondacije za slobodu. Kako navode organizatori, tokom tri dana intenzivnog programa akteri na polju urbanog razvoja, tehnologije, politike, akademije i biznisa imaće priliku da razmene znanja, umrežavaju se i sklapaju poslove.

Publika će saznati kako inovatori i donosioci odluka implementiraju pametne tehnologije u zajednici, a moći će da čuju iskustva kolega iz Beča, Praga, Ljubljane, Podgorice, Trikale, Meksiko Sitija, Johanesburga, Berlina, Londona, Tel Aviva, kao i više gradova u Srbiji.
 

Konferencijski program tematski je podeljen tako da će u petak, 19. oktobra, najviše biti reči o pametnim gradovima iz ugla državnih institucija i lokalnih samouprava, a biće predstavljene i dobre međunarodne prakse. U subotu i nedelju (20. i 21. oktobar) fokus će biti na trendovima za pametne gradove iz ugla preduzetnika i IT industrije.

Među 80 predavača biće i Dominik Vajs, čelnik Agencije za pametne gradove grada Beča, Džon Zhang, generalni sekretar Međunarodne mreže za transfer tehnologija iz Kine, Stefan Vilfort, osnivač jedne od vodećih kompanija za analizu potencijala solarne energije u Evropi tetraeder.solar, Kristina Jazinka Nikolić, direktorka za razvoj poslovanja Strawberry energy London, Rikardo Ferer Rivero, serijski preduzetnik u oblasti fintecha i proširene stvarnosti i mnogi drugi.

Vodeće tehnološke i telekomunikacione kompanije regiona prikazaće kako srpska mala i srednja preduzeća mogu iskoristiti trendove u digitalizaciji, IoT tehnologiju, dolazeću 5G mrežu i automatizaciju poslovanja.

Partneri festivala za 2018. godinu su kompanije MT:S, Tele2 IoT, Philips Personal Wireless Lighting, SerbianTech, Sava events, Spicefactory, WolkAbout, kao i naturalni partneri - Coca-Cola sa brendom Smart water, DonCafe, Burrito Madre i drugi.

Program je podržao i Grad Beograd, Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj SR Nemačke, Ambasada Izraela u Srbiji, kao i više od 60 organizacija civilnog društva.

Festival je besplatan za posetioce, uz prethodnu registraciju.

 

(izvor: ekapija)