Grčka kompanija "Lamda Development" saopštila je da je ušla u posed poslednje trećine zemljišta nekadašnje fabrike tekstila "Beko" u Beogradu oko koje je sedam godina vođen spor.

 

Presudom Privrednog apelacionog suda kompanija je dobila parcelu kupljenu još 2007. godine, čime su stvoreni uslovi za početak izgradnje savremenog kompleksa koji će činiti moderni stambeni objekti, galerija, poslovni deo, hotel sa 5 zvezdica, najsavremeniji kongresni centar, prodavnice i robna kuća. Vrednost ukupne investicije biće veća od 265 mil EUR.

 

- Realizacijom projekta "Beko", koji je dizajnirao trenutno najpoznatiji svetski arhitektonski studio "Zaha Hadid", u potpunosti će biti revitalizovan zanemaren i potpuno nepristupačan deo Dorćola, a građani Srbije će dobiti mogućnost da konkurišu za više od 1.000 novih radnih mesta – navedeno je u saopštenju.

 

Kako navode u grčkoj kompaniji, do sada je uloženo više od 10 mil EUR u pripremu, koja se odnosi na izradu projekata, planova i raščišćavanje parcele i 55,8 mil u kupovinu parcela.

 

- Imamo lokacijsku dozvolu koja potvrđuje projekat, arhitekturu, visine, gabarite, granice građevinskih parcela, index izgrađenosti i zauzeće. Sledeći korak je prijava radova. Sada završavamo glavni projekat na osnovu izdate lokacijske dozvole, dok smo idejni projekat čuvene londonske firme "Zaha Hadid Architects" predstavili prošle godine na Belgrade Design Week-u, i njime pobrali nepodeljene komplimente svetske stručne javnosti. Beograd zahvaljujući projektu "Beko" prvi put u istoriji dobija jednu istinsku ikonu savremene svetske arhitekture – kažu u toj kompaniji.

 

U "Lambda Development" navode da je jedina kočnica za početak gradnje bio sudski spor.

 

- Pošto je ugovorom o kupoprodaji fabrike "Beko" predviđena kazna za svaki dan kašnjenja u predaji nepokretnosti u posed, počevši od 1. januara 2008. godine, u visini od 55.800 EUR dnevno, pred Privrednim sudom u Beogradu je u toku postupak za ostvarivanje ovog prava. Međutim, kao savesni privrednici i veliki prijatelji Srbije, u aprilu smo predali predlog za sudsko poravnanje. Pošto na računu "Beka" još stoji nešto više od 24 mil EUR od naše originalne uplate, a svi poverioci su namireni, ostalo je da sud odluči sa koliko će novca obeštetiti Vojsku koja je bila u sudskom sporu sa preduzećem "Beko" kada smo mi kupili zgrade, a koliku oštetu ćemo dobiti mi. Ostatak novca pripao bi državi koja poseduje 40% udela i malim akcionarima u čijem je vlasništvu 60% "Beka".

 

Kompleks će se imati ukupno 140.000 m2, 94.000 m2 nadzemno i 46.000 m2 podzemno. Činiće ga moderni stambeni objekti, galerije, poslovni deo, hotel sa 5 zvezdica, zatim najsavremeniji kongresni centar, prodavnice i robna kuća…

 

- Rezidencijalni deo će odlikovati vrhunski završni materijali i sistemi gradnje, a u okviru kompleksa će postojati ogroman podzemni parking, služba za održavanje i obezbeđenje. Projekat je koncipiran kao kompleks koji će nuditi čitav spektar najrazličitijih usluga korisnicima koji u njemu žive ili rade, gostima hotela i posetiocima. Prilikom projektovanja smo vodili računa da pogled sa tvrđave ka Sportskom centru "25. maj" bude slobodan i otvoren, dok će u prizemlju kompleksa biti otvoren javni prolaz namenjen pešacima, a iznad njega očuvan autentičan izgled stare fabrike "Beko", kao što je jasno definisano prilikom planiranja. Samim tim će i grad konačno dobiti izlaz na obalu Dunava.

 

Izvor: eKapija