Представљајући уговор, Југовић је на конференцији за новинаре рекао да општина Пале овим не купује "Фамос" као предузеће, већ његову имовину - земљиште, објекате, машине и све што се налази у кругу фабричког комплекса.

Југовић је прецизирао да је ријеч о земљишту површине 62.000 метара квадратних и објектима од 26.000 метара квадратних, укључујући машине и инфраструктуру.

Од укупног износа од 2,2 милиона КМ, објаснио је Југовић, 50.000 КМ биће уплаћено као депозит одмах по потписивању уговора, милион КМ подршке Владе Републике Српске за формирање пословне зоне на Палама биће уплаћено најкасније до 1. фебруара, а општина Пале ће ових дана покренути процедуру за добијање кредита од 1,2 милиона КМ.

"Испоштовали смо све законске процедуре - од добијања сагласности општине Пале за улазак у ову причу, сагласност Правобранилаштва да је ријеч о инвестицији која је реална, активна и да неће правити проблем општини у пословању", истакао је Југовић.

Он је додао да је формиран тим који ће у наредних пар мјесеци настојати да доведе инвеститоре који ће у девет објеката "Фамоса" покренути производњу која ничим није лимитирана.

Куповином "Фамоса", према Југовићевим ријечима, биће створени услови за измјештање топлане из центра Пала, чиме би се ослободило шест дунума најатрактивније локације у овој општини за могућу изградњу нове зграде општине, позоришта или неког другог објекта потребног грађанима. 

"Изузетно сам задовољан што сам као начелник и представник општине дио овог озбиљног пројекта којим се улази у нови инвестициони циклус који треба од `Фамоса` да направи озбиљну пословну зону у којој ће у будућности моћи да се запосли један број радника", рекао је Југовић, подсјећајући да је "Фамос" предузеће које је прије рата у великој мјери изградило општину Пале. 

Југовић је посебно захвалио предсједнику Републике Српске Милораду Додику и Влади Српске који су подржали идеју формирања пословне зоне на мјесту "Фамоса", као и инвестирање 11 милиона КМ у враћање олимпијског сјаја "Јахорини". 

Предсједник Скупштине општине Пале Предраг Вучићевић истакао је да на Палама нема позиције и опозиције када је ријеч о интересима грађана, али да је скупштинска већина инсистирала да се сва питања искристалишу прије потписивања уговора и покретања процедуре за кредитно задужење.

"Добили смо чврсте гаранције да ће Влада Српске уплатити милион КМ, након чега идемо у кредитни аранжман од 1,2 милиона КМ", рекао је Вучићевић.

Стечајни управник "Фамоса" Радослав Братић сматра да је ово велики пројекат за општину Пале, а можда и шире.

Према Братићевим ријечима, од средстава која се наплате продајом имовине "Фамоса" прво ће, како то Закон о стечајном поспупку јасно дефинише, бити измирени трошкови стечајног поступка и дугови стечајне масе, односно трошкови настали након отварања стечајног поступка.

"Након тога, иде виши исплатни ред и то ћемо успјети 100 одсто да исплатимо из ових средстава. Ријеч је о обавезама према радницима до нивоа шест минималних плата, односно 2.500 КМ по раднику", рекао је Братић и прецизирао да се ради о 338 радника који су приликом стечаја затечени у радном односу.

Он је додао да ће, вјероватно, остати један или два одсто за општи исплатни ред у који спадају радници који су напустили "Фамос" прије стечаја, а према којима нису измирене све обавезе.

Братић је подсјетио да је Влада Републике Српске из социјалног програма за збрињавање радника својевремено уплатила 3,4 милиона КМ за увезивање стажа свим радницима "Фамоса" до отварања стечајног поступка.

Source: www.srna.rs