Kompanija Al Dahra objavila je danas da je potpisan ugovor za kupovinu imovine PKB Korporacije i njenih zavisnih društava u Srbiji kroz model prodaje imovine. Akvizicija je rezultat odluke Republike Srbije da privatizuje PKB Korporaciju i objavljivanja javnog tendera u avgustu 2018. godine. 

Poslovanje koje Al Dahra preuzima od PKB Korporacije obuhvata nekoliko različitih delatnost u oblasti poljoprivrednog i prehrambenog sektora. Al Dahra će obrađivati više od 17.500 hektara poljoprivrednog zemljišta na 8 farmi koje su strateški locirane u neposrednoj blizini centra Beograda na kojima kompanija planira uzgoj različitih useva uključujući šećernu repu, suncokret, pšenicu, kukuruz, ječam, krmnu smešu i nekoliko vrsta povrća. Osim toga, Al Dahra će preuzeti upravljanje mlekarskom i stočarskom proizvodnjom koje snabdevaju industriju mleka i mesa u Srbiji. PKB trenutno proizvodi oko 55 miliona litara sirovog mleka godišnje, sa stadom od oko 17.000 goveda mlečnih i mesnih rasa. Mlekara raspolaže sa 7 objekata za proizvodnju, uključujući štale i muzne kapacitete.

Al Dahra je u sklopu transakcije preuzela obavezu da u naredne tri godine investira 30 mil EUR u unapređenje poslovanja PKB Korporacije, dalji razvoj sistema za navodnjavanje i modernizaciju kapaciteta za proizvodnju mleka. Al Dahra planira da uloži dodatnih 15 mil EUR u optimizaciju poslovanja PKB Korporacije i njenih kapaciteta u cilju ostvarivanja većih prinosa i višeg nivoa kvaliteta mleka.

- Uključivanje PKB-a u naš postojeći portfolio osnažuje poziciju kompanije Al Dahra u Srbiji i naše regionalno prisustvo u Evropi. Istovremeno, ova investicija upotpunjava našu strategiju vertikalne integracije, pružajući mogućnost Grupi da dalje razvija svoje poslovanje u poljoprivrednoj, mlečnoj i stočarskoj proizvodnji. Al Dahra visoko ceni znanje i stručnost zaposlenih u PKB-u i veoma smo posvećeni nastavljanju tradicije ove kompanije, kao i održavanju izuzetno značajne uloge PKB-a u snabdevanju građana Srbije. Smatramo da će privatizacija PKB-a i investicije Al Dahre u unapeđenje postojećih kapaciteta i infrastrukture značajno doprineti komercijalizaciji i internacionalizaciji srpske poljoprivrede, a da će korist od toga imati srpski farmeri, trgovci i čitav poljoprivredni sektor u Srbiji. Radujemo se daljem jačanju naših veza sa Srbijom i srpskim narodom kroz realizaciju novih investicija - kaže Potpredsednik i suosnivač kompanije Al Dahra, Nj.E. Kadim Al Darei povodom potpisivanja kupoprodajnog ugovora o preuzimanju PKB Korporacije.

Al Dahra je međunarodna korporacija specijalizovana za agrobiznis, koja u svom fondu ima čak 400.000 jutara (160.000 hektara) poljoprivrednog zemljišta na četiri kontinenta. U svom sastavu ima različite kompanije koje posluju u prerađivačkoj, mlekarskoj i mlinskoj industriji, kao i razvijene globalne trgovinske kapacitete. Uključivanjem PKB-a u postojeći portfolio Al Dahra dobija odličnu priliku da ojača svoju poziciju u Evropi i obezbedi dalji razvoj poslovanja kompanije u mlekarskom segmentu.
 

(izvor: eKapija)