Srbija može, bez sumnje, da očekuje više španskih investicija u budućnosti, jer mi želimo da zbližimo dve zemlje kada je reč o poslovnoj saradnji. Tada će i srpski preduzetnici imati priliku da se upoznaju sa visokim kapacitetima španskih kompanija, koje su među svetskim liderima u sektorima poput infrastrukture, životne sredine, turizma, saobraćaja, građevinarstva, agro-prehrambene, tekstilne i modne industrije - izjavila je prilikom otvaranja poslovnog foruma Šiana Mendes , državna sekretarka za trgovinu i predsednik Španske agencije za izvoz i investcije (ICEX).

Ona je istakla da španske kompanije koje su već prisutne u Srbiji planiraju proširenje svog poslovanja, a podsetila je i da trgovinska razmena dve zemlje poslednjih godina stalno raste. Mendes je poručila da Španija i Srbija mogu da sarađuju naročito u oblasti zaštite životne sredine, ali i u sektoru građevinarstva. Među proizvodima iz Srbije koji su najinteresantniji za špansko tržište navela je proizvode od gume, nameštaj, papir, karton, žitarice i proizvode od plastike.

Španija je zainteresovana i za projekte javno-privatnog partnerstva, kao i za saradnju među privrednicima, dodala je, pozivajući srpske kompanije da se ukoliko imaju bilo kakvo pitanje obrate Trgovinsko-ekonomskom odeljenju ambasade Španije u Beogradu.

Tokom uvodnog dela foruma Migel Fuertes, ambasador Španije u Srbiji, rekao je da dve zemlje imaju odlične političke odnose, kao i kulturnu saradnju.

- Turizam, kultura i sport nas značajno povezuju. Međutim, nedostaju direktni letovi na liniji Beograd-Madrid i to treba da bude jedan od prioriteta kojim će se produbljavati kulturna, politička i ekonomska saradnja. Španija je izgradila pozitivnu sliku u Srbiji i smatramo da je ovaj događaj korak napred da ljudima u Srbiji predstavimo španske kompanije i ojačamo naše ekonomske i bilateralne odnose - istakao je ambasador Fuertes.

Duplirana trgovinska razmena Španije i Srbije

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je u uvodnom obraćanju da je poslednjih godina trgovinska razmena između Španije i Srbije udvostručena.
 

- U 2017. godini razmena Španije i Srbije iznosila je 455,8 mil EUR. Međutim, neophodno je da Srbija dobije nove kvalitetne investicije i da španske kompanije prošire svoje poslovanje u našoj zemlji, jer trenutno samo 40% njih sprovodi ozbiljne poslovne operacije u Srbiji - rekao je Čadež.

Prema njegovim rečima, Srbija godišnje plasira robu od 173 mil EUR na špansko tržište, što nije dovoljno.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić predstavio je gradske infrastrukturne projekte i pozvao španske kompanije da učestvuju na tenderima.

- Po strategiji razvoja do 2021. godine, Beograd treba da se razvija kao "pametni" i "zeleni grad". Naša želja je da u tome sarađujemo sa španskim firmama - rekao je Radojičić.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan rekao je da je poslovni forum započinjanje novog puta potpuno otvorenih vrata za saradnju, a da značajan prodor može biti ostvaren u saradnji u oblasti zaštite životne sredine.

U okviru foruma održano je nekoliko panel diskusija, kroz koje su predstavljene mogućnosti, prednosti i izazovi poslovanja u Srbiji, uz poseban osvrt na infrastrukturu, finansiranje projekata, kao i poljoprivredne zadruge u Srbiji i Španiji.

Zahvaljujući ovakvom događaju, kompanije iz obeju zemalja imale su priliku da stupe u direktan kontakt, a zakazano je više od 80 individualnih B2B sastanaka.

 

(izvor: ekapija)